Fra en hesteforelder til en annen...
Er du forelder til et barn som elsker hester?! - Det er jeg også!
Hvordan ungene lærer seg å håndtere, respektere og se hesten er (dessverre) veldig ulikt fra sted til sted, fra rideskole til rideskole og fra stall til stall. Det betyr at hvor i landet dere bor kan avgjøre hvordan tilbud - og dermed tilnærming barna får. Jeg har faktisk tatt i mot et stort antall elever som er blitt redde for hest etter å ha havnet på feil sted for opplæring. Hestene kan ha vært umotiverte, hatt vondter eller faktisk vært stresset eller vært redde selv. Da kan det faktisk være mer risiko enn mestring å sende barna for å dyrke hesteglede.. Hvordan har du det hvis du ikke er motivert? Eller, verre, blir tvunget til noe du ikke egentlig vil...?
Det skaper en motstand i oss, og sånn er det for hesten også.. Heldigvis kan vi være med å løfte dette frem ved å øke kunnskap og bevissthet om omgangen med hestene, og hvordan vi påvirker dem.
Jeg sender ikke ungene mine hvor som helst bare der er hest der, for jeg syns at verdiene og HVA de lærer er viktig. Har du det også sånn?
Heldigvis for meg er jeg instruktør og har lært det jeg anser som sunn, empatisk og etisk hestevelferd også når det kommer til ridning. Jeg vil kun den beste læring for barna mine. Det tror jeg mange av oss vil, men noen ganger kjenner at det er vanskelig å helt forstå "hesteverden".
I noen tilfeller er det også sånn at barna lærer å håndtere hester på en måte som oppdrar dem til å dominere, fremfor å lære seg samspill. Det er trist!
Jeg har selv vært 14 år og sittet på internett og googlet på det som den gang var sol.no og yahoo.com for å lære meg hvordan jeg skulle håndtere hesten jeg fikk da jeg var 13..
Nå florerer internett av ulike tilnærminger, og det kan være vanskelig for ungene å sortere. Derfor har jeg laget et kurs med essensen på ett sted.
Foreldrene mine hadde ikke kunnskap om hest, men hadde skjønt såpass at det kunne være veldig bra for meg inn i ungdomstiden. Et sted å gå til, noen å støtte seg på uansett om andre mennesker var tilgjengelige for meg eller ikke. Selv om jeg syns det er galskap (ja, nesten : ) når jeg nå har lært det jeg kan om hest at jeg fikk hest så tidlig - så er jeg evig takknemlig!
Det har også gjort at jeg VET veldig godt hvordan det er å være ung og ha ansvar for en hest, eller være veldig lidenskapelig interessert i hest. Jeg brukte mye tid foran dataen for å finne informasjon og kunnskap om hvordan hesten hadde det best mulig.
- Jeg har lært alt for mye til at jeg kan la være å dele dette med hesteNorge, på samme måte som jeg selv oppsøkte kunnskap (eller er det lov å kalle det for visdom..?) - på internett! Det fungerte for meg allerede for 22 år siden.. Men det var slitsomt å bruke all tiden på å lete etter rett lærestoff..
Også som foresatt til 5 barn som alle har fått oppleve hesten og dens egenskaper på ulike måter, har jeg laget dette kurset. Vi trenger å bygge kompetanse! Hvis din hestejente eller hestegutt sitter på nett og leser seg opp, så er det på mange måter vel anvendt tid. Samtidig vet vi at det florerer av masse ulike kunnskap, basert på ulike verdier. Jeg har samlet videoer og opplæring jeg mener er grunnleggende viktig basert på etikk, empati, hesteglede og mestring!
En ansvarlig forelder som tar del i barnets hesteinteresse
I dette kurset vil du som forelder kunne få innblikk i en del av kunsten ved å håndtere hest, være trygg med hest og bygge tillit og respekt! I kurset kan du gå sammen med barnet ditt inn i lidenskapen til barnet, og bli med på vandringen mot personlig vekst sammen!
Hvilke verdier vektlegges i opplæring med hest?
Ost er ikke bare ost, og en hest er ikke bare en hest. Det samme gjelder de ulike stallene og måtene å håndtere hest på. Det finnes mange ulike verdier som er grunnlaget for opplæringen med hest: Samspill, gjensidig respekt, etikk, følsomhet, for å nevne noen. Ikke alle setter det høyest.
Gode strategier for å mestre stress og utfordringer
Gjennom å bli bevisst pusten, blikket, bakkekontakt og egen kropp som helhet kan vi finne alle verktøyene vi trenger for å mestre balansekunsten i svevet, både fysisk og mentalt. Dette får barnet ditt lære (og ja, jeg regner med det er en ungdom, men det er fortsatt ditt barn : )
Om meg som veileder og instruktør
Jeg er utdannet både samfunnsviter og familieterapeut. Og så er jeg mamma til flere enn vi har ludobrikker til ; )
Jeg har kurset meg opp i mediyoga og tatt instruktørutdannelse i Centered riding. Sistnevnte utdannelse syns jeg er verd enda mer enn 7 år med høyere utdanning. Jeg tror denne kombinasjonen er unik og verdifull for hesteforeldre! - Fordi hest handler om relasjoner og følelser.
Med hesten som utgangspunkt har jeg jobbet både terapeutisk og ikke minst som rideinstruktør i store deler av mitt yrkesaktive liv. Gjennom 26 år med hest har jeg sett hva som utgjør en forskjell, hva som er de bærende elementene for å utvikle seg som menneske, og som hestemenneske. Dette vil jeg lære bort, og deler med dere av 26 års hesteerfaring.
Bli med meg på en vandring inn i personlig vekst og samspill med hesten og hverandre! Det viktigste for meg som mamma er at barna mine har gode relasjoner - til alle levende skapninger!
Dette kan dere oppnå sammen for
2800,-
En investering for livet
Kjøp nå og få tilgang straks kurset lanseres!Livsmestring - med hest!
Dette dreier seg om å kunne forstå og påvirke faktorer som har betydning for mestring av eget liv, sammen med hesten. Min drøm er at dette skal bidra til å håndtere medgang og motgang, og personlige og praktiske utfordringer med hesten på en best mulig måte.
Dette handler i stor grad om verdivalg og betydningen av hvordan tilnærming vi har, og HVORDAN vi gjør vårt samspill med hesten til et gjensidig og motiverende partnerskap.
Jeg vil bidra til å øke rytterfølelse både på hesteryggen, og på egne bein, bokstavelig talt!
Tilbakemelding fra en forelder
«Jeg har hatt mine to hester hos Ragnhild i 2 måneder for trening og samspill mellom hestene og oss som familie. Jeg som mor, har ingen eller svært lite erfaring med hest fra før, mens jentene mine (11 og 14 år) har noe. Før oppholdet ble de lite brukt pga. at de «bruste frem» og hørte ikke etter. Både jeg og barna var skeptiske til å ta de ut av gjerdet, for vi ante ikke hva som ville møte oss på tur. Etter oppholdet hos Ragnhild er det store endringer på hestene. For det første har de blitt lettere i kroppen. Nå kan jentene mine ri på tur alene, og hestene lystrer oss mye, mye bedre. De er blitt tryggere på å møte nye utfordringer, f.eks. det å gå på fremmende plasser, samt trafikk og skumle gjenstander som kan dukke opp overalt. Døtrene mine var noe demotiverte med hestene før hestene dro til Ragnhild, og jentene kom på ukeskurs. Hesteholdet var ikke så «rosenrødt» som de trodde. Etter hjemkomst har dette også endret seg til det positive. Veterinærene vi bruker merker også forskjell, da hestene er roligere og har mere tålmodighet.»
- Gunhild Stenberg, Lyngen.